fbpx

איך לנהל קמפיין בחירות בדרך הנכונה

איך לנהל קמפיין בחירות

תוכן עניינים

מנהיג נולד ,האם הכסף תמיד מנצח פתאום קם אדם ומרגיש שהוא עם וכן הוא בטוח שיוכל להוביל ולהנהיג את כולם. האם זה אפשרי, מעשי וניתן למימוש? פעם סימנו את המנהיג בעודו ילד והביאו אותו עם בגרותו לקדמת ההנהגה. במדינות דמוקרטיות קיים היסוד של הזכות לבחור ולהיבחר. לא לחינם אנחנו מכונים עם הבחירה, כי הבחירות הן משוש חיינו ונבחרים כבר מגיל צעיר לוועד הכיתה, למועצת תלמידים, לראשות העיר, לחברות בכנסת ובממשלה, לארגוני עובדים ועוד. כל מועמד על כן בוחר במנהל קמפיין. 

מה ומי הוא מנהל קמפיין 

מנהל קמפיין הוא גורם מקצועי ארגוני וערכי המתכלל את כל מסגרת הבחירות לכדי קמפיין אחד משוכלל ומסונכרן. בשלב הראשון שך ניהול הקמפיין, מנהל הקמפיין אוסף מודיעין ואינפורמציה להכנת פרופיל אודות המשימה והמטרה המיועדת להשגת הניצחון. לאחר מכן הוא ממשיך לשלב של הכנת סקר בקרב מדגם מייצג באוכלוסייה. המשימה נדרשת במידה והבחירות לראשות העיר או כל גוף גדול אחר ,לכן חובה לבדוק את התאמת המועמד, ההיתכנות שלו לנצח.

בירושלים בזמנו התמודד על ראשות העיר מר ארקדי גאידמק, מיליארדר שסייע במשאבים לאוכלוסיות מוחלשות. למרות העובדה שבהיבט הכספי לא הייתה לו בעיה להוציא כל סכום, התוצאה הייתה מאכזבת, "כולם כפויי טובה" פלט בסיומו של הקמפיין כשנודעו תוצאות הבחירות, למדנו לדעת שהכסף אינו בבחינת הכרזת ניצחון, הוא אמנם משמעותי ביותר, ונכון שהוא נותן עדיפות לבעל ההון, אך אינו מבטיח בהכרח את הניצחון.

כבר שמענו על דמויות שנבחרו לראשות עיר או מועצה מקומית בהוצאה כספית מינימלית. איך התבטא ראש עיר מסוים כשנבחר "עשיתי לכולם בית ספר כשניצחתי עם זוג אופניים וטוקמן". המועמד הדגיש גם את שליטתו במרחבי הרשתות החברתיות. רשתות אלו הפכו להיות נדבך מרכזי של כל קמפיין בחירות. עם עבודת שטח ראשונית, סקר ראשוני, מנהל הקמפיין וצוותו מנתחים את התוצאות, בודקים היתכנות ובונים אסטרטגיה פוליטית מנצחת, כדי שמועמד ינצח הוא צריך להיות רעב ואותנטי. 

בניית אסטרטגיה לקמפיין 

עם בניית האסטרטגיה של המערכה יש לבנות מטה בחירות ומנהל מטה שאמורים להוציא לפועל את הרעיונות ולבצע את כל המטלות שיוצרים את המומנטום להצלחה. בכל קמפיין יש צורך במועמד הראוי ,בעבודת שטח יסודית ובגיבוש דרכים וגיוס הרשתות החברתיות למתן רוח גבית של אהדת הרחוב. כיום מושתתים מרבית הקמפיינים על המרכיב האמוציונלי והסנטימנטי של המועמד ודרכו מניעים את המצביע הפוטנציאלי.

קמפיין בחירות צריך שיהא חכם ולא רק צודק. לפני ההיבט המשאבי יש לבנות את ההיבט הארגוני היוצר שליטה על שכונות ומרחבי הצבעה מתוכננים. אזורי הצבעה מוגדרים היכן שמרוכזות הקלפיות ושם יש לבצע את בניית השטח והבאת המצביעים. ליד פעילות השטח וגיוס תומכים ואוהדים יש לבנות את המרכיב של התקשורת ויחסי ציבור ובצמוד אליהם את היחידה הדיגיטלית שהופכת להיות מרכיב מרכזי והיא קובעת את רמת ואופי השיח ברשתות החברתיות ואת הפופולריות של המנהיגים ויכולתם להביא ציבורים שונים לכנסים פוליטיים ,בדרך למשימה המרכזית הנעת מצביעים לתמיכה במועמד. 

בחירות מקומיות 2023 הולכות להיות מאתגרות במיוחד למועמדים חדשים שאינם ראשי ערים מכהנים. בניית האסטרטגיה היא מהותית להצלחה בבחירות.

הרשתות החברתיות כמרכיב תמיכה המוני 

הרשתות החברתיות בהן- פייסבוק, גוגל, אינסטגרם, טיקטוק, טוויטר ועוד הופכים להיות גורם חשוב ויש לפתח דרכים כיצד להיות מוביל בתחומים אלה ולא מובל. בתוך הרשתות החברתיות קיים האפיק של הוידאו והסרטונים שהיום באים לידי ביטוי בערוץ היוטיוב. התקשורת האלקטרונית והכתובה עדיין משחקים תפקיד בכל מערכת בחירות. ניהול נכון של קמפיין בחירות מביא בחשבון את חובת הסנכרון במידע .יש נחיצות של שימוש במידע בצורה חכמה ,גם בצורך להגביל זרימת אינפורמציה שלא לצורך. 

שאלת העיתוי הנכון בניהול קמפיין בחירות 

מרכיב מרכזי בניהול הקמפיין הוא העיתוי. לבחירת העיתוי ישנה משמעות על התודעה הציבורית על כן היערכות מתאימה לצד הפתעות בלוח הזמנים הנכון הן חשובות מאוד. מנהל הקמפיין כגורם מקצועי ואסטרטגי, הוא המנצח והמוביל את צוות המטה ולהזרים אליהם שפע של רעיונות, למבצעים מיוחדים ולנצל את חוכמת ההמון, יש לבנות מעצבי דעת קהל ולהטמיעם בתוככי השטח ואלה יעשו את העבודה המורלית והדיסקרטית. 

מעורבות ציבורית בקמפיין 

שיתוף האוכלוסייה בקמפיין בחירות היא משימה חשובה והכרחית ,גם יצירת דיסאינפורמציה כבר הופכת למקצוע של ממש וכך משמועה רכילותית פשוטה זה מביא לעיתים למכה אנושה בתדמית הפוליטית של המועמד היריב. ניהול קמפיין בחירות ניתן לדמות אותו כתזמורת מוסיקלית המורכבת מכלים שונים ומנצח אחד שיוצר חיבור של מוזיקה עם צלילים ברורים היוצרים הרמוניה ייחודית ומסע רגשי מיוחד בקרב הקהל החש כי זו חוויה עילאית.

מטבעו של קמפיין שיש בו הרבה מתחים, קשיים, אי הסכמות עליות ומורדות. רק קמפיין נכון שמשלב בין כולם שנותן מקום לפעיל ולכל מצביע יש לו סיכויים להצליח ולהביא את התוצאה הרצויה. בסופו של דבר יש לזכור כי הסוד להצלחה טמון בפתקים הטמונים בתיבות הקלפיות ולא לחינם פלט אחד המועמדים לבחירות במשרות הנהגה מרכזיות "אני מפחד משני דברים. מאלוהים ומה שמסתתר בארגזים".